Waar moet je op letten als je een trimvest koopt?Vind je deze video leuk? Klik hiernaast. Dank je ;-)
Sponsored by

Ben je van plan een nieuw trimvest te kopen? Johan geeft tips bij het kiezen van de meest geschikte BCD.


01-09-2015 -  by Kevin Van der Straeten

Comments

Heb je al een account op scubaduiken.tv? Meld je aan

Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

 

Transcript

Ben je van plan een nieuw trimvest te kopen? Johan geeft tips bij het kiezen van de meest geschikte BCD.

 

Dag Johan, welkom in de studio. We gaan het vandaag hebben over... Ja, je ziet ze hier al staan: trimvesten. Als ik een trimvest ga kopen, waar moet ik dan eigenlijk op letten?  

 

Inderdaad, er zijn toch een paar dingen die belangrijk zijn bij de aanschaf van een trimvest. Dus heel belangrijk natuurlijk: de pasvorm. Een trimvest heeft verschillende maten, zoals je kledij, dus je hebt medium, large, small, enzovoorts. Dus dat is één belangrijke functie die je in het oog moet houden. En ten tweede, ook heel belangrijk: waarvoor gaat je trimvest dienen? Dus welk type duik ga je doen? Of ga je op vakantie? Ga je het meenemen in een vliegtuig? Dat zijn toch wat belangrijke eigenschappen, puntjes die je in het hoofd moet houden bij de aanschaf.  

 

Je hebt een aantal verschillende modellen meegebracht.  

 

Ja, ik heb het één en het ander meegebracht, dus. Eigenlijk maak ik onderscheid tussen drie grote categorieën. Dit wat ik hier heb is eigenlijk wat we noemen een standaard trimvest. Dus dat is het meest gebruikte model eigenlijk. Je ziet: het is heel comfortabel. Het is met zachte backplates, om de rug te beschermen. Er zitten ook heel veel pockets in. Er zitten veel D-ringen in.  

 

Waarvoor is dat belangrijk? Al die vakken?  

 

Al die D-ringen zijn belangrijk om accessoires aan te hangen, dus een duiklamp of een kompas, het maakt niet uit wat dus. Gewoon om spullen op te bergen die dan niet rondbengelen. Je hebt ook geïntegreerd, net zoals je hier ziet. De bedoeling van geïntegreerd lood is dat je eigenlijk geen loodgordel nodig hebt. Dus al dat lood zit in deze pocket eigenlijk. Dus dat kun je er gemakkelijk uittrekken, en het lood komt dus eigenlijk hier in deze zak terecht.  

 

En is dat beter systeem dan een loodgordel?  

 

Ehh beter... Het is handiger, laat ons zeggen. Ten eerste, je kan de loodgordel niet vergeten, het zit er altijd. Je moet er natuurlijk lood instoppen. Het voordeel is... Je moet goed beseffen: Een loodgordel... Je hebt altijd twee krachten tijdens het duiken. Je hebt een opwaartse kracht van je trimvest; er zit lucht in, dat gaat omhoog. En het lood trekt je naar beneden, dus je hebt een kracht omhoog en een kracht omlaag. En wat is nu het probleem met een aparte loodgordel? Het trimvest en die loodgordel zijn niet verbonden. Dat wil zeggen dat het ene je omhoog gaat trekken en het andere omlaag. Hier zit dat eigenlijk in elkaar verbonden, dus het lood zit in je jacket. Dus dat neutraliseert zichzelf een beetje.  

 

Je voelt die krachten niet op je lichaam trekken.  

 

Voilà, het gaat minder storend werken bij het duiken. Dus dat is het voordeel ervan. Dus gewoon een standaard jacket, of een trimvest zoals we dat noemen, heeft dus ook een slang hier met knopjes, de nodige knopjes: lucht in, lucht uit. Heeft ook een backplate zoals we dat noemen. Dus in dit geval hier is dat een plastic plaat eigenlijk. De bedoeling van die plaat is een beetje bescherming van je rug. Het geeft een extra comfort ook. Het wordt ook voorzien van zacht materiaal sowieso. Maar voornamelijk belangrijk is dus dat je rug beschermd wordt. Dus dat is een gewoon trimvest.  

 

Dat is het meest verkochte materiaal?  

 

In de winkels, ja... Ook voor beginnende duikers raad ik zo'n, omdat het toch comfortabel is, het zit vrij goed om te duiken. Dan hebben we inderdaad nog wat we de reisjacket noemen, de traveljacket. Uiterlijk denk ik dat er weinig verschil te merken is. Maar wat is het grote verschil? Dat we in dit model dus eigenlijk geen backplate hebben, maar dit is volledig zacht en plooibaar materiaal. Het voordeel is: je kan die jacket volledig oprollen. Dus in de bagage steken als je op vakantie gaat. Gewoon in de koffer. Weegt ook niet veel. Veel lichter dan de gewone. Dus het enige verschil is dat die backplate ontbreekt. Maar hij is ook speciaal gemaakt om op vakantie te gaan.  

 

Maar heeft dat dan nadelen tijdens het duiken? Want anders zou je zeggen: neem sowieso die lichte.  

 

Nee, het geeft iets minder bescherming, laat ons zeggen. Maar uiteindelijk is het ook een gewoonte hoor. Ik duik evenveel met een travelmodel als met een gewoon model. Dus als ik op vakantie ben neem ik altijd zo'n modelletje mee. Dat weegt ook niet veel. Zeker met de extra kosten in het vliegtuig voor de bagage is het wel handig om zo...  

 

Ja, elke kilo minder is mooi meegenomen, hè? Plus je moet ook met die koffer zeulen.  

 

Ja, inderdaad. Dat is dus wat we noemen: de traveljacket, of een traveltrimvest eigenlijk, hè? Dat is het tweede model. En dan heb ik nog een derde model. Dat is iets omslachtiger.  

 

Dat is gigantisch, hè?  

 

Ja, dat is dus eigenlijk de 'wing' zoals we hem noemen. Een 'travel wing'. Dat komt eigenlijk voornamelijk uit het technische duiken. Dus de grotduikers, enzovoorts. Die hebben dat ontwikkeld. En wat is eigenlijk de bedoeling van zulk groot omslachtig spul? Wel, de bedoeling is om veel materiaal mee te sleuren. Dus normaal gezien duiken technische duikers met twee flessen van achter op de rug, plus nog extra deco-flessen en stage-flessen, zoals we die noemen. En dit is echt gemaakt om dat te dragen. Dus je ziet het volume van deze...  

 

Ja, dat is wel meer dan...  

 

Het is behoorlijk groter. Maar voor de rest, ja... Het comfort is natuurlijk iets minder. Je ziet: het is veel minder voorzien van comfort voor de duiker. Er zit natuurlijk ook een plaat, een echte ijzeren backplate in, of aluminium. Alles is gemaakt om gewicht te dragen eigenlijk, dus heel stevig gebouwd.  

 

Maar je ziet er ook recreantenduikers mee rondzwemmen.  

 

Inderdaad, dat is iets dat we tegenwoordig meer en meer zien. De reden is... Eigenlijk weet ik de reden niet. Het oogt cool. Ik denk dat het zó is.  

 

Het is indrukwekkend in ieder geval.  

 

Het is meer een reclamestunt, denk ik. Maar uiteindelijk beschouw ik het eigenlijk als de vrachtwagen onder de trimvesten. Dus het is echt gemaakt om gewicht te draaien.  

 

En in een vrachtwagen ga je niet voor je plezier rondrijden.  

 

Wel inderdaad, je gaat ook niet met een vrachtwagen op vakantie. Maar het wordt inderdaad meer en meer gekocht en aangekocht, ook omdat de winkeliers het meer en meer verkopen, sowieso.  

 

Maar is het even makkelijk om mee te duiken of is het moeilijker?  

 

Het verschil zit hem ook in het feit dat de bladder of de luchtblaas op de rug zit. In contrast met een gewoon trimvest zit de lucht ook vooraan. Dus wat is het gevolg? Vooral als je aan het oppervlakte hangt. Door het feit dat de lucht achteraan zit ga je voorover geduwd worden. Met je neus in het water letterlijk. Dat is één van de grote nadelen van deze wing. Het is niet zo comfortabel aan het oppervlakte. Als je eenmaal aan het duiken bent onder water, is het oké. Dat zijn dus drie standaardmodellen. En dan hebben we wat we de hybrides noemen, of de mixmodellen eigenlijk. En wat is een hybride? Wel, dat is eigenlijk een combinatie tussen de wing en ons gewone standaard trimvest. En hoe zie je dat? Je ziet het eigenlijk aan het feit dat hier 'bungees' of 'rekkers' zijn. Dit gedeelte is eigenlijk het winggedeelte, dus vergelijkbaar met dit. En dit gedeelte is eigenlijk vergelijkbaar met een gewone standaardjacket. Dus de lucht zit ook vooraan. Dus het probleem dat ik zojuist zei met de wings; dat je voorover geduwd wordt, ga je hier eigenlijk niet hebben. Dus de laatste nieuwe ontwikkelingen in de trimvesten zijn de hybrides. Wat je tegenwoordig ook vaak ziet zijn de fancy dingetjes zoals een geïntegreerd automaatje, of een ademautomaat.  

 

Een inflatorslang, de knopjes om het vest op te blazen aan de jacket zelf.  

 

Inderdaad, dus het laatste dat vernoemd is is dus eigenlijk de airtrim. Dus in plaats van dat we hier die lange slang hebben met die twee knopjes erop, worden die knopjes hier geplaatst aan de linkerkant. Het voordeel van dit systeem is dat je nooit moet zoeken naar die slang. Die slang kan tijdens het duiken in alle richtingen gaan. Als dat op je jacket vastgemonteerd is dan weet je dat die knop altijd op je linkerzijde is. Voor de rest zijn de functies identiek. Dus je hebt de inlaat- en uitlaatklep. Dat is wat ze dus noemen: 'airtrim'. En dan het andere waar je van spreekt is de 'airtool'. Dat is dus eigenlijk een soort van automaat die geïntegreerd wordt in deze inflatorslang. En in plaats van een octopus... Iedereen kent het gele spul dus, gaan we dus hier de lucht uitnemen. Het wordt voornamelijk in Amerika gebruikt. In Europa is het iets minder populair, moet ik zeggen.  

 

Dat is dan echt je back-up-systeem?  

 

Dat is een back-up-systeem inderdaad, ja. Dat klopt, voilà. Dat zijn de voornaamste modellen eigenlijk. Voor beginnende duikers... Ik herhaal misschien, ik zou aanbevelen ofwel zo'n hybride systeem ofwel een standaard trimvest.  

 

Toch altijd ook eens even aan proberen, hè?  

 

Heel belangrijk ja, daarom ook de reden dat je het beste, als je zulk materiaal koopt, in de winkel kan gaan. Dus dat je ook de modellen kan testen. Het is zoals kledij, dus je moet het echt passen. Ik weet dat ze het op internet aanbieden, maar je kan het niet proberen dan. En dat is toch wel belangrijk voor het comfort, enzovoorts.  

 

En voor vrouwen zijn er ook specifieke modellen, las ik.  

 

Ja, dus voor vrouwen... Wat hebben ze dus gedaan? Ja, een beetje aan de anatomie van de vrouw aangepast. Dus dat wil zeggen: iets smaller op de schouders, ietsje breder waar het moet zijn, enzovoorts. Het zijn eigenlijk gewone trimvesten die een beetje aangepast zijn aan de vorm van de vrouw eindelijk.  

 

Oké Johan, maar dan weten we waar we op moeten letten. En u beste kijker, bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week!

Nieuwsbrief


Ontdek de nieuwsbrief