Mag je duiken met asthma, hartproblemen of diabetes?Vind je deze video leuk? Klik hiernaast. Dank je ;-)
Sponsored by

Mag je duiken met astma, hart- problemen of bijvoorbeeld diabetes? Vroeger was het antwoord: nee, maar dat is veranderd. Duikarts Catherine de Maeyer legt uit wat wel en wat niet kan.


17-10-2016 -  by Kevin Van der Straeten

Comments

Heb je al een account op scubaduiken.tv? Meld je aan

Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

 

Transcript

Mag je duiken met astma, hart- problemen of bijvoorbeeld diabetes? Vroeger was het antwoord: nee, maar dat is veranderd. Duikarts Catherine de Maeyer legt uit wat wel en wat niet kan.

 

Dag Catherine, welkom terug in de studio. Vandaag gaan we het niet echt over een duikongeval hebben, maar eigenlijk over zaken zoals bijvoorbeeld hartproblemen, diabetes en astma. Dingen waarvan vroeger gezegd werd: "als je dat hebt, vergeet duiken". Maar de wetenschap is daar toch al wat verder geëvolueerd en er zijn nu toch mogelijkheden.  

 

Ja, er zijn duidelijke richtlijnen tegenwoordig om zoveel mogelijk mensen het mogelijk te maken om toch te duiken, weliswaar met beperkingen, daar moeten we wel eerlijk over zijn. Maar als we bijvoorbeeld duiken na hartproblemen nemen... We denken dan bijvoorbeeld aan mensen die een hartoperatie of een hartinfarct hebben gehad. Er zijn een aantal voorwaarden om daarmee te mogen duiken. Eén van de voorwaarden is dat de oorzaak van het hartprobleem wel opgelost is. Zonder in details te gaan. Maar de oorzaak moet opgelost zijn, en je mag geen restschade aan het hart hebben. Dus de hartfunctie moet helemaal normaal zijn. Dat is belangrijk omdat het hart, de pomp, onder water, zelfs op 10 of 20 meter diepte, erg onder stress komen en dan wil je natuurlijk dat het fatsoenlijk functioneert. Dus met een hart waar eigenlijk geen zuurstoftekort is, en waarop te zien is dat de functie goed is, die mensen kunnen - met een aantal beperkingen - wel duiken.  

 

Maar wat zouden dan zulke beperkingen kunnen zijn?  

 

Bijvoorbeeld: mensen na een hartinfarct of mensen na een stent- of een openhartoperatie, mogen bijvoorbeeld geen decompressieduiken meer doen. Het idee bij die mensen is eigenlijk: kijk, als er een nieuw probleem zou zijn, moet je...  

 

Onmiddellijk naar boven kunnen?  

 

Rekening houdend met de stijgsnelheid, maar je wil dan geen deco-stops hebben onderweg. Dus geen decompressieduiken. En het liefst ook geen grot- of ijsduiken. Ik bedoel daarmee duiken onder bevroren ijs. Om dezelfde evidente reden: als er iets is, moet je naar boven kunnen. Bij het ijsduiken is ook nog de component koude. Wel belangrijk, dus we raden wel aan om vanaf bijvoorbeeld een watertemperatuur van 10-15 graden C°, als je een droogpak hebt, om dan met een droogpak te gaan duiken.  

 

Maar misschien ook niet oninteressant om je buddy op de hoogte te brengen?  

 

Dat is altijd noodzakelijk. Dus sowieso, als je iets van medische problemen hebt, dan moet je dat altijd aan je buddy zeggen, en ook als er bijvoorbeeld dingen zijn waar de buddy rekening mee kan houden. Dat is bijvoorbeeld bij mensen met suikerziekte van belang. Daar kan de buddy een actieve rol spelen in die zin. Als je wil duiken met suikerziekte, waar een probleem kan ontstaan van zowel te hoge als te lage suiker... als die suikerziekte mooi geregeld is, dan kan je daarmee duiken, op voorwaarde dat je zorgt dat je suiker hoog genoeg staat vóór je aan de duik begint, door een glaasje Fanta of een cola te drinken of een koek te eten, maar je moet het ook altijd aan je buddy zeggen, omdat je ook... We raden aan altijd een vloeibare suikergel in de jacket te hebben, en de buddy moet dus weten waar die gel zit, en je moet toch een signaal afspreken, zodanig dat als er iets zou zijn - de meeste mensen met suikerziekte voelen hun lage suikers wel aankomen - zodanig dat de buddy te hulp kan schieten, dus je moet echt open en eerlijk zijn tegenover je buddy om problemen te voorkomen.  

 

Maar iemand die in te hoge suiker schiet insuline gaan toedienen onder water is wel moeilijk, hè?  

 

Nee, dat gaat natuurlijk niet. Het hangt ook van het type diabetes af. Ik denk dat we niet helemaal in detail kunnen gaan, maar mensen die insuline spuiten bijvoorbeeld, dat is natuurlijk een zwaardere vorm van diabetes en daar zijn ook strengere richtlijnen voor. Dus daar moet je echt vóór de duik meten hoeveel suiker je hebt. Je moet in een bepaalde range zitten. Tijdens het duiken ga je heel zelden een hyperglycemie of een te hoog suiker zien. Waarom? Omdat de koudere watertemperatuur en de stress van het duiken op zich wel zal zorgen dat dat suiker zakt. Dus de hyperglycemie - te hoge suiker - is meestal geen probleem, het is eerder de hypoglycemie, of de te lage suiker. Maar dus bijvoorbeeld bij mensen die geen insuline moeten spuiten, en bijvoorbeeld maar een licht pilletje moeten nemen voor de suiker, daar zijn de regels ietsje minder strikt. Maar het is dus belangrijk dat als je zo'n medisch probleem hebt, dat je je ook wel adviseren door een duikarts met kennis van zaken.  

 

Ja, want daarvoor is ook het dive-attest. Ja, dat moet je ook eerst wel krijgen van je arts voordat je sowieso al mag beginnen.  

 

Ja, en je moet echt... Bij de meeste van die keuringen wordt ook wel geadviseerd een specialist ter zake te consulteren, want dat is inderdaad wel belangrijk.  

 

Dus niet gewoon de huisarts?  

 

Nee, als je inderdaad een hartprobleem of een neurologisch probleem hebt, dus bijvoorbeeld epilepsie, of astma, of diabetes, of zo, wordt geadviseerd om eigenlijk een advies in te winnen bij een duikarts, minstens een duikarts en het liefst gespecialiseerd in de problematiek die jij hebt.  

 

Ja, dat klinkt logisch. Misschien een laatste: veelvoorkomende: astma, ademhalings- problemen, dat soort zaken...  

 

Bij astma hebben we ook heel lang gedacht: "dat is absoluut no-go", want uiteraard zijn de ademhalingsorganen heel erg gevoelig tijdens het duiken, en ze zijn tegelijkertijd heel erg belangrijk, maar we weten nu dat lichte vormen van astma, zeer lichte vormen die goed onder controle zijn, dat je daar wel mee kan duiken. Belangrijk daarbij is wel dat er bijvoorbeeld geen inspanningsastma mag zijn; astma die uitgelokt wordt door een inspanning. Dat is evident, want onder water doe je wel eens inspanningen. En ook bijvoorbeeld geen astma die wordt veroorzaakt door aerosols, Door bijvoorbeeld het inademen van zout water bijvoorbeeld. Zoals tijdens het duiken wel kan gebeuren. Dat natuurlijk niet de vorm van astma. Maar dus lichte vormen van astma, bijvoorbeeld uitgelokt door pollenblootstelling, die maken wel dat je kan duiken. Uiteraard niet in de periode dat er veel van die pollen in de lucht zitten, want dan is het natuurlijk ook niet...  

 

Ja, dan wordt de restrictie daar weer op periode gezet.  

 

Voilà, maar dus lichte vormen en ook zeker na overleg met een longspecialist, na de noodzakelijke tests en longfunctie- testen en zo, na beeldvorming, kan er soms wel een gunstig advies gegeven worden, maar zeker die astma moet echt bij een specialist ter zake naar gekeken worden.   

 

Oké, we gaan altijd checken bij een arts.  

 

Belangrijk!  

 

Dank je wel voor je komst naar de studio.  

 

Graag gedaan.  

 

En u, beste kijker: bedankt voor het kijken en alweer tot een volgende keer!

Nieuwsbrief


Ontdek de nieuwsbrief